Dilatatievoegen

  • 5 Jaar garantieHoge kwaliteit
  • +15 Jaar ervaringSnel en vakkundig personeel
  • U kunt bij ons pinnenGeen probleem pinnen mag!
Onze vakmensen zijn bekend met alle soorten kitvoegen, randen en het opvullen van scheuren. Het kan zijn dat u uw huis aan de binnenkant wil laten kitten, badkamer of keuken. Maar ook buitenshuis is het plaatsen van kitranden van toepassing. Buiten de gebruikelijk oplossingen zijn onze vakmensen ook bekwaam met dilatatievoegen. Dit is een voeg die misschien niet te vaak voorkomt bij een particulier thuis maar zeker wel bij de grotere bouwprojecten. Mocht u vragen hebben over het plaatsen van dilatatievoegen neem dan contact op met een van onze medewerkers om u meer informatie te geven.

Wat zijn een dilatatievoegen?

Een dilatatievoeg kan het beste worden beschreven als een voeg welke als functie heeft om het uitzetten en krimpen van materialen, dit wordt ook wel werking genoemd, op te vangen. Dit is nodig om te voorkomen dat bepaalde materialen scheuren door de geïntroduceerde spanningen die kunnen ontstaan. Elke dilatatievoeg is weer anders, de vorm en ook de afmeting zijn grotendeels afhankelijk van de grootte van het object en het soort belasting wat erop komt te staan. Evenals de gewenste waterdichtheid en de maximale verticale en horizontale bewegingen die de voeg moet kunnen opvangen.

Waar wordt deze voeg soort het meest gebruikt

De afwisselende spanning en het krimpen en/of uitzetten van materialen wordt vaak veroorzaakt door afwisselingen van de dag- en nachttemperatuur of door bijvoorbeeld zomerhitte of winterkou. Vaak zie je bij bruggen die bijvoorbeeld over rivieren, kloven of spoorwegen worden gezet dat deze vatbaar zijn voor wisselingen in temperatuur. De Hanzeboog brug bijvoorbeeld is gebouwd met één vast punt op de oever. Deze bestaat dan ook uit een ongeveer 1 kilometer lang stalen frame. Hier wordt dan ook gebruik gemaakt van een dilatatievoeg, of ook wel een compensatie inrichting genoemd, welke een lengteverschil van bijna een meter kan opvangen.

Andere situaties waar een dilatatievoeg van toepassing is

Naast de bekende dilatatievoegen zijn er ook vullingen bij bepaalde voegen die beperkt worden belast van buitenaf bijvoorbeeld zijn vaak gemaakt van een goed elastisch materiaal. Hier is meestal de kit met een rug vulling van een kunststofschuim erachter gemaakt. Niet alleen moet de kit trek- en drukkrachten kunnen opvangen, maar deze moet ook bestand zijn tegen de invloeden van buitenaf. Naast de invloeden zoals spanning is waterdichtheid ook van belang. Bouwdelen waar de waterdichtheid van belang is, zoals bijvoorbeeld kelderwanden en –vloeren, worden vaak voegenbanden gebruikt. De meest voorkomende type zijn de zogenoemde instort voegenband welke wordt ingestort in beton. Naast het aanbrengen van voegenbanden zijn er ook voegenbanden leverbaar die achteraf op de voeg kunnen worden aangebracht. Voor meer informatie over het aanbrengen van een dilatatievoeg bel een van onze vakmensen.

Het aanbrengen van voegen op vloeren

In vloeren kunnen ook een dilatatievoegen worden aangebracht. Bij de dilatatievoeg welke in vloeren wordt aangebracht worden zogenaamde dilatatievoeg profielen toegepast. Dit is om te voorkomen voor het afbrokkelen van de randen door de belasting van bijvoorbeeld passerende voertuigen. De dilatatieprofielen worden traditiegetrouw gemaakt in aluminium, verzinkt staal of een corrosievast staal, zoals RVS. Dit kan eventueel ook nog in combinatie met een rubber harmonicavorming tussenprofiel. Sinds 2012 zijn er ook modellen aanwezig die met carbonfiber versterkt kunsthars beton worden gemaakt met de kenmerkende sinusvoeg. Vaak worden de voegen die bij civiel-technische kunstwerken worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld bruggen regelmatig vervangen. Dit komt omdat deze objecten vaak onderhevig zijn aan veel verkeersbelasting en daarom eerder slijten. Bij de dilatatievoeg wordt ook onderscheidt gemaakt tussen de horizontale (vloeren) en de verticale (muren) dilatatievoeg.