Glas afkitten bij het zetten van ruiten Wilt u glas afkitten, dan is dat een klus die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Het vormt de laatste fase bij het zetten van nieuwe ruiten, of wordt gedaan als oude kitranden bij het glas poreus zijn geworden of hier en daar zelfs loslaat. Wie er nog geen ervaring mee heeft en dit toch ter hand wil nemen staat vaak voor een aardige uitdaging. Want de kitrand moet niet alleen netjes en strak, maar ook zodanig worden aangebracht, dat er 100% dekking is. Wilt u daarmee geen risico’s lopen en er absoluut zeker van zijn dat het kitten goed gebeurt, dan is het vaak verstandiger om daar een professional van een erkend kitbedrijf voor in te schakelen.

Waarom is glas afkitten nodig?

Bij het plaatsen van een nieuwe glasruit in een kozijn moet de ruit altijd worden afgekit. Hierbij wordt er tussen de ruit en de glaslat een afsluitende kitrand gezet. Dit wordt aangebracht om te voorkomen dat condens zich in de kier tussen glas en glaslat gaat nestelen. Op den duur kan dit niet alleen zorgen voor aantasting van het hout door vochtophoping, ook schimmelvorming ligt op de loer. Wordt dit niet bijtijds opgemerkt dan kan het kozijn dusdanig aangetast raken dat het glas niet meer goed in de sponning blijft zitten. Of de schade is zo erg dat zelfs vervanging van het kozijn nodig is. Glas afkitten is dus altijd noodzakelijk, zowel aan de binnenzijde, als buitenzijde van het raam.

Altijd elastische kit 

Hoewel het nauwelijks is te zien, kunnen ruiten altijd een beetje bewegen. Daarom moet de toe te passen kit enigszins flexibel zijn om het verschil in spanning tussen ruit en sponning op te vangen. Verf of voegsel kan dit niet omdat dit te hard is en nauwelijks meebeweegt. Dat gaat dan op den duur scheuren. Vensterglas kitten zorgt voor: – nette aansluiting glas op sponning – waterdichte afsluiting glas en sponning – tochtvrije afdichting – bevordert warmte isolerend vermogen van het glas – vangt spanningen glas en sponning op  

Waarom speciale beglazingskitten gebruiken?

Het is belangrijk om bij glas afkitten de juiste soort kit toe te passen. Er zijn speciale beglazingskitten voor die zich optimaal hechten op glas én geverfd of ongeverfd hout. Hoewel bij de meeste glaskitten wel staat vermeld dat ze zijn over te schilderen, blijkt dat in de praktijk vaak niet goed uit te pakken. Kit is altijd een stuk elastischer dan verf. Dat betekent dat op kit opgebrachte verflagen niet goed meebewegen met de onderliggende kitrand, en dat levert vaak scheurtjes op die dan afbreuk doen aan het schilderwerk. Ook een veelvoorkomend probleem is dat het type kit en de soort verf elkaar niet goed verdragen, of dat de applicatietemperatuur een nadelige invloed heeft op het resultaat. Omdat glaskitten in verschillende tinten verkrijgbaar zijn – vaak in veel RALwitten – is het verstandiger om na het schilderwerk de kit aan te brengen in een passende kleur. Mocht u toch graag de kit kunnen overschilderen, dan kunt u bij ons kitbedrijf informeren welke mogelijkheden daarvoor zijn.

Hoe werkt het kitten van vensterglas?

De techniek bij glas afkitten is vrijwel hetzelfde als bij het afkitten van naden en kieren bij andere ondergronden. Kieren tussen glas en sponning moeten eerst worden schoongemaakt; stofvrij, vetvrij en droog. Vervolgens wordt de kit wordt in een hoek van 45 graden gelijkmatig in de kier gespoten met een langzame beweging, beginnend vanuit de hoek. Zorg voor voldoende vulling, maar breng het ook niet te dik op. Vervolgens word de kit afgemest. Maak een sopje van water met wat afwasmiddel en bevochtig hiermee een vinger waarmee de rand wordt gladgestreken. Strijk het overtollige kit steeds af op een natte spons. Kitbedrijf Almere werkt samen met een gerenommeerd glasbedrijf uit Almere.

Glas afkitten via een erkend kitbedrijf

Vragen of graag advies over glas afkitten ontvangen of ? Neem dan gerust contact op met ons kitbedrijf. Ook als u graag een vrijblijvende offerte wilt ontvangen om door ons het kitwerk te laten verzorgen. Wij overtuigen u graag van de scherpe tarieven op onze services.